Κοινωνία Τρίτη 6/07/2021, 10:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: 56.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού κλείστηκαν χθες – Τι είπε για τις μάσκες

Β. Κικίλιας: 56.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού κλείστηκαν χθες – Τι είπε για τις μάσκες

Μια ισχυρή άμυνα στην πανδημία μέχρι τέλος καλοκαιριού είναι εφικτός στόχος, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καλώντας τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν καθώς «από αυτό εξαρτάται η δύναμη ενός επόμενου κύματος».

«Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν, είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%… Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Μόνο χθες κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση μετά από πολύ καιρό, 13.500 ραντεβού σε νέους ανθρώπους 18 – 24 είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η κοινωνία ανταποκρίνεται στη προσπάθεια» και ότι χθες έγιναν συνολικά πάνω από 90.000 εμβολιασμοί. 

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα βάσει των επιστημονικών εκτιμήσεων. 

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο». Όπως είπε, «άλλο δεν φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο τοπικών lockdown απάντησε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες» και ζήτησε «να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας».

Για τους εμβολιασμούς των εφήβων σημείωσε ότι από την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. Επισήμανε ακόμη πως «δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ ο EMA ή ο FDA να έκαναν επιστημονικές εισηγήσεις χωρίς βάσεις» και πρόσθεσε πως «υπάρχει πάντα η προαίρεση και η συμφωνία του προστάτη της οικογενείας για τον ανήλικο». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News