Κοινωνία Δευτέρα 5/07/2021, 11:37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρηγιάννης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος

Κίνδυνος για 2.000 ημερήσια κρούσματα στα τέλη Ιουλίου

Σαρηγιάννης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος

Για εβδομαδιαίο μέσο όρο 2.000 κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα, προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του τέταρτου κύματος», είπε και πρόσθεσε: «Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, έχουμε την δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα». Κάνοντας λόγο για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, ανέφερε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα «μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» σε ό,τι αφορά τους εβδομαδιαίους μέσους όρους. 

«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία». 

Σαρηγιάννης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος-1

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της Covid-19, τονίζοντας μάλιστα πως στις ΜΕΘ το 99,2% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν φτάνουν ποτέ στη ΜΕΘ. Να γίνει αυτό κατανοητό. Και αν νοσήσει κάποιος (εμβολιασμένος) είναι με απλά συμπτώματα και με την μετάλλαξη την τελευταία», εξήγησε.

Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν χρησιμοποιείται σε επαρκή βαθμό ως εργαλείο κατά της πανδημίας. Επιπλέον, επισήμανε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως το τέταρτο κύμα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα», ενώ επισήμανε πως το αν θα έρθει καθώς και το ποια θα είναι η έντασή του εξαρτάται από τον ρυθμό και τα ποσοστά εμβολιασμών.

Σχετικά με ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca. «Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο», εξήγησε.

Διαβάστε: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News