Κοινωνία Τετάρτη 2/12/2020, 19:13
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Την επομένη της παραλαβής, η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Την επομένη της παραλαβής, η έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Την επομένη της παραλαβής των εμβολίων κατά της Covid-19 θα ξεκινήσει o εμβολιασμός στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα παραλάβει τα εμβόλια αμέσως μόλις εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές και την ακριβώς επομένη της παραλαβής, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες. Γίνεται για πρώτη φορά μία συνολική προσπάθεια στην Ευρώπη. Με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια, θα παραλάβουμε τα εμβόλια και την επομένη της παραλαβής, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι στα γηροκομεία. Ο κ. Κικίλιας, παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι φορείς θα ενημερώσουν επιστημονικά για την ασφάλεια του εμβολίου, ώστε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη διανομή των δύο πρώτων εμβολίων στις 29 Δεκεμβρίου (εμβόλιο των Pfizer – BioNTech) και στις 12 Ιανουαρίου (εμβόλιο της Moderna). Σήμερα, πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε την πρώτη χώρα παγκοσμίως, η οποία ενέκρινε την έναρξη των εμβολιασμών, μετά το αντίστοιχο αίτημα των Pfzier – BioNTech.

Διπλασιασμός αποδοχών

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και τον διπλασιασμό των αποδοχών όσων γιατρών παρέχουν εκτάκτως υπηρεσίες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

«Στη Βόρεια Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τεράστια πίεση, γίναμε όλοι μάρτυρες της τιτάνιας προσπάθειας των νοσοκομείων. Όλα τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και πιέζονται και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Έχουν πάει 167 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, για να στηρίξουν τη μάχη αυτή» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα του ΠΟΥ στους Έλληνες

Στο μεταξύ, ξεχωριστό μήνυμα προς τους Έλληνες έστειλε -μέσω τηλε-conference- ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού «είναι ήδη εδώ». 

«Πλέον συζητάμε για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν ώστε να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όσο πιο άμεσα γίνεται» επεσήμανε, στη συνέχεια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξαίροντας την προσπάθεια της Ελλάδας στο μέτωπο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι μόνο η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τη διασπορά του ιού. «Να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα μέτρα για να μην γίνει μεγάλη ζημιά» επεσήμανε, παραθέτοντας τρεις πολύ σημαντικές συμβουλές: Η αποφυγή της στενής επαφής, των κλειστών χώρων και των χώρων με κλιματισμό.

«Ο εξαερισμός του χώρου είναι κομβικής σημασίας και πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να κρατήσουμε το κύμα του κορονοϊού σ’ αυτή τη γραμμή, ώστε να μην δούμε ένα νέο κύμα να αναπτύσσεται» κατέληξε ο Κλούγκε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News