ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πανδημία «λάβωσε» την Αθήνα: Γιατί έχασε 20 θέσεις στις καλύτερες πόλεις για να ζεις

Ο κορωνοϊός «ξανασχεδίασε» τον παγκόσμιο χάρτη

Η πανδημία «λάβωσε» την Αθήνα: Γιατί έχασε 20 θέσεις στις καλύτερες πόλεις για να ζεις

«Βουτιά» 20 θέσεων σημείωσε η Αθήνα στη λίστα του Economist Intelligence Unit με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς, εξαιτίας της πανδημίας.

Τα στοιχεία του Global Liveability Index για το 2021 αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός «ξανασχεδίασε» τον παγκόσμιο χάρτη. Συνολικά, οι συνθήκες διαβίωσης υποβαθμίστηκαν παγκοσμίως, καθώς οι πόλεις μπήκαν σε lockdown και τα συστήματα υγείας τους βρέθηκαν υπό ασφυκτικές πιέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάταξη του Economist Intelligence Unit να αλλάξει δραματικά, αφού πόλεις που πριν την πανδημία θεωρούνταν οι καλύτερες για να ζει κανείς, κατρακύλησαν στη λίστα. Οι μεγαλουπόλεις των ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά εμφάνισαν κακές επιδόσεις. Η Βιέννη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού η πόλη που θεωρούνταν έως πρότινος η καλύτερη για να ζει κάποιος, έπεσε στην 12η θέση. Ο μεγαλύτερος χαμένος στον κόσμο ήταν το Αμβούργο, που έχασε 34 θέσεις, πέφτοντας στην 47η.

Η πανδημία «λάβωσε» την Αθήνα: Γιατί έχασε 20 θέσεις στις καλύτερες πόλεις για να ζεις-1

Ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς ήταν και η Αθήνα, αφού η απώλεια των 20 θέσεων την «προσγείωση» στην 92η θέση της λίστας.  Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του EIU, αυτή η μεγάλη πτώση σχετίζεται ξεκάθαρα με τις εξελίξεις της πανδημίας και τις πιέσεις που δέχθηκαν τα νοσοκομεία της ελληνικής πρωτεύουσας, αφού τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα συλλέχθηκαν σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα βρίσκονταν σε άνοδο (τον Μάρτιο).

Ποια είναι, λοιπόν, η καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κάποιος μέσα στην πανδημία; Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, πρόκειται για το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου ο ιός τέθηκε υπό έλεγχο νωρίτερα, επιτρέποντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η πανδημία «λάβωσε» την Αθήνα: Γιατί έχασε 20 θέσεις στις καλύτερες πόλεις για να ζεις-2

Μάλιστα, οι έξι από τις 10 top πόλεις παγκοσμίως βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία ή στην Αυστραλία. Πρόκειται για χώρες που επέλεξαν να σφραγίσουν σχεδόν εντελώς τα σύνορά τους, ώστε οι πολίτες τους να έχουν μία σχεδόν κανονική ζωή μέσα σε αυτά.  

Το Όκλαντ, για παράδειγμα, εμφάνισε «τέλειο σκορ» 100% στο κριτήριο της εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί το Economist Intelligence Unit, αφού οι μαθητές συνέχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Ανοικτά έμειναν επίσης τα θέατρα και τα εστιατόρια. Το Ουέλινγκτον, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, ανέβηκε από την 15η θέση στην 4η, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ελευθεριών.

Οι ιαπωνικές πόλεις Οσάκα και Τόκιο βρέθηκαν στην δεύτερη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Αδελαΐδα της Αυστραλίας στην τρίτη θέση. Περθ, Μελβούρνη και Μπρισμπέιν της Αυστραλίας μπήκαν επίσης στο top10, με το Σίνδεϊ στην 11η θέση.

Οι ελβετικές πόλεις της Ζυρίχης και της Γενεύης διατήρησαν τις θέσεις τους στο top10, παρά τα κάποια περιοριστικά μέτρα.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, πάντως, δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές, αφού οι συνθήκες δεν βελτιώθηκαν στις χειρότερες πόλεις του κόσμου. Η Δαμασκός της Συρίας παραμένει η χειρότερη πόλη για να ζει κάποιος, ενώ στις 10 χειρότερες βρίσκονται επίσης το Λάγος της Νιγηρίας, η πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα Πορτ Μόρεσμπι και η Ντάκα του Μπαγκλαντές.

Η πανδημία «λάβωσε» την Αθήνα: Γιατί έχασε 20 θέσεις στις καλύτερες πόλεις για να ζεις-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News