Κοινωνία Τρίτη 8/06/2021, 10:42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test: Τερματίζεται η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου – Τι θα γίνει μετά

Άκης Σκέρτσος: Η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί το καλοκαίρι σε ομάδες δικαιούχων από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες

Self test: Τερματίζεται η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου – Τι θα γίνει μετά

Τη δωρεάν διάθεση των self test σταματούν τα φαρμακεία μετά τις 19 Ιουνίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργω, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος διευκρινίζοντας πάντως πως «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες».

Τι ανακοίνωσε ο ΠΦΣ

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο φαρμακοποιός και μέλος του ΠΦΣ, Θανάσης Παπαθανάσης, ανέφερε πως «μετά το τέλος του μήνα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία». «Είχαμε κάνει μία συμφωνία για δύο μήνες ώστε να εξυπηρετήσουμε το άνοιγμα της αγοράς. Είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Πολιτεία από την πρώτη στιγμή… Ειναι μία απόφαση εν γνώσει της πολιτείας, είναι σε συνεννόηση και προσπαθούμε να καλύψουμε και όλο τον Ιούνιο με αυτή τη διαδικασία» ανέφερε συγκεκριμένα προσθέτοντας: «Για τους δύο μήνες υπήρχε μία συμφωνία. Αυτό το δίμηνο εκπνέει αυτές τις μέρες, εμείς όμως θέλοντας να στηρίξουμε το σύστημα παραμένουμε στις επάλξεις προμηθεύουμε για όλο τον Ιούνιο τα self test για τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του στις 4 Ιουνίου ο ΠΦΣ ανέφερε πως το δ.σ. του Συλλόγου «αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, τη διάθεση των δωρεάν self test μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self test» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ΠΦΣ ανέφερε ακόμη ότι μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν τρία self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 και από τη Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν τρία self test για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό). «Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους» επισήμανε.

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

Ακολούθησε η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου ο οποίος διευκρίνισε πως «η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση τριών τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Για το τι μέλλει γενέσθαι ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε πως «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες».

Ο ίδιος σημείωσε πως «από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

  • -73% κρούσματα COVID
  • -65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID 
  • 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID 
  • -53% μείωση δείκτη θετικότητας».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News