Κοινωνία Παρασκευή 4/06/2021, 09:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών – Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών – Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση των περιοριστικών μετρών θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνώμων. Η μουσική στους χώρους εστίασης και δεξιώσεων είναι πιο κοντά στο να πάρει το «πράσινο φως» σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.  

Στο τραπέζι ίσως να μπει και το θέμα του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης, αν και μάλλον είναι κάτι που θα έρθει προς τα τέλη Ιουνίου, εφόσον συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και τη χρήση της μάσκας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου. «Η πανδημία παραμένει και οφείλουμε -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την ασπίδα που μας προσφέρει η επιστήμη με τα εμβόλια» υπογράμμισε. 

Το να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά και να κάνουν τακτικά τα self tests, rapid και μοριακά tests είναι το μεγάλο ζητούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην είναι υποχρεωτικό το test για όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί (αφού περάσουν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση). 

Τα επόμενα βήματα στον εμβολιασμό

Οι εμβολιασμοί προσεγγίζουν τα 5,9 εκατομμύρια (μία δόση), ενώ πάνω από 2.204.000 εκατομμύρια πολίτες είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι. Εάν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς τότε θα πετύχουμε το τείχος της ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. «Πρωταθλητές» στη συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι οι πολίτες ηλικίας 75-79 ετών, ενώ ικανοποιητική είναι η εικόνα και για τα ραντεβού των νέων, για τους οποίους άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα. 

Από τις 7 Ιουνίου ξεκινούν τα ραντεβού για την ομάδα των 18 – 29 με το εμβόλιο της Johnson &J ohnson, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 29-25 πρώτα και τους 18-24 έπειτα με πρόσβαση στα τρία από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer, Moderna, J&J).

Όσον αφορά στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών, εφόσον δοθεί η έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η σύσταση θα αφορά παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News