Κοινωνία Πέμπτη 3/06/2021, 14:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο μολυσμένος είναι ο αέρας στην Ελλάδα;

Σε ποια χώρα βρίσκεται ο πιο μολυσμένος αέρας

Πόσο μολυσμένος είναι ο αέρας στην Ελλάδα;

Την ένατη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Ελλάδα, όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019.

Ειδικότερα, στον ελληνικό ουρανό βρίσκονται 14,1 αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm -γνωστά και ως PM2.5- ανά κυβικό μέτρο, επίδοση η οποία κινείται άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (12,6).

Πόσο μολυσμένος είναι ο αέρας στην Ελλάδα;-1

(Πατήστε κλικ πάνω στην εικόνα)

Ο συγκεκριμένος τύπος σωματιδίων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου, επηρεάζοντας κυρίως τους πνεύμονες. Γι αυτόν τον λόγο, ο ΠΟΥ έχει θεσπίσει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 10 μg ανά m3.

Παρά την αισθητή βελτίωση της ελληνικής ατμόσφαιρας (το 2007 ανερχόταν σε 26,2 μg ανά m3), εντούτοις παραμένει άνω τόσο του ορίου του ΠΟΥ όσο και του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όσον αφορά την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα της Γηραιάς Ηπείρπου, συναντάται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, δηλαδή τη Βουλγαρία, όπου οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων αγγίζουν τα 20 μg ανά m3 (19,6). Από κοντά ακολουθούν η Πολωνία (19,3), η Ρουμανία (16,4) και η Κροατία (16).

Στον αντίποδα, οι μικρότερες συγκεντρώσεις PM2.5 παρατηρούνται στην Εσθονία (4,8), στη Φινλανδία (5,1) και στη Σουηδία (5,8).

Exposure to air pollution in the cities by EU country, 2019 data

Trendline of exposure to air pollution by particular matter smaller than 2.5 microgrammes in urban areas of the EU, between the years 2000-2019

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω μετρήσεις αφορούν τα αστικά κέντρα και όχι τις αγροτικές περιοχές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News