Κοινωνία Τετάρτη 2/06/2021, 08:20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Τι προβλέπει το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Τι προβλέπει το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών», που ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο σε συνθήκες κανονικότητας. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα, ενώ εξαιρούνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι θέσεις εργασίας επιβάλλουν τη φυσική παρουσία στην υπηρεσία, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον φορέα και τον τηλεργαζόμενο, μόνιμο υπάλληλο ή ο υπάλληλο αορίστου ή ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έμμισθης εντολής. Είναι υποχρεωτική εφόσον το ζητήσει η υπηρεσία σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι η σημερινή.

Οι μισθοί και τα ωράρια εργασίας δεν επηρεάζονται, καθώς οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο. Από απόσταση μπορεί να εργαστεί το 25% των υπαλλήλων ανά Διεύθυνση ή Αυτοτελές Τμήμα του φορέα, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του φορέα, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως το 50%.

Η εργασία από απόσταση παρέχεται σε καθορισμένες ημέρες ανά εβδομάδα και μήνα. Δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 44 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Επιπλέον αποκλείεται η τηλεργασία το διάστημα από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Μπορεί να παρασχεθεί από το σπίτι ή από άλλο σταθερό χώρο, στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σταθμός Τηλεργασίας»

Στον χώρο του τηλεργαζόμενου εγκαθίσταται ο «Σταθμός Τηλεργασίας», o οποίος αποτελείται από τον απαιτούμενο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και την τεχνολογική συσκευή, τα οποία παρέχονται από την υπηρεσία. Αυτή επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης και τυχόν αναβάθμισης του Σταθμού Τηλεργασίας και ευθύνεται για την αντικατάσταση ή την επισκευή του σε περίπτωση βλάβης ή καταστροφής του.

Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Προβλέπεται επίσης ότι ο φορέας αναλαμβάνει να διασφαλίσει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται και υποβάλλονται από τον τηλεργαζόμενο. Ο τελευταίος έχει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή μετά τη λήξη του ωραρίου μπορεί να κλείνει τον υπολογιστή και να μην «ενοχλείται» περαιτέρω από την υπηρεσία του.

Οι θέσεις εργασίας που προορίζονται για τηλεργασία καθορίζονται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ή του Αυτοτελούς Τμήματος του φορέα στις αρχές κάθε ημερολογιακού τριμήνου ή σε συντομότερα χρονικά διαστήματα σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News