Κοινωνία Τρίτη 1/06/2021, 11:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τις αποφάσεις

Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τις αποφάσεις

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εξετάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το ελληνικό πλάνο σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στις ηλικίες 12 – 15 ετών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «εμείς σαν επιχειρησιακός μηχανισμός, είμαστε έτοιμοι» αλλά για το πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά θα πρέπει να υπάρξουν οδηγίες από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για τα παιδιά 12-15 ετών δεν έχουν ληφθεί και πως «μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πώς θα σταθμίσει τα πράγματα». Όπως εξήγησε, μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά. Η ίδια επισήμανε πως λαμβάνονται υπ΄όψιν οι ανησυχίες των γονιών, οι οποίοι είναι εκείνοι που θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους για τον εμβολιασμό, εφόσον αυτός αποφασιστεί.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική από κάθε χώρα για την πολιτική εμβολιασμού. «Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορωνοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά- τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός» είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα και για το αν οι εμβολιασμοί παιδιών θα ξεκινήσουν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία, πράγμα δύσκολο, μπορούμε να το δούμε αργότερα». Ωστόσο, «αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς» εκτίμησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News