Κοινωνία Δευτέρα 31/05/2021, 18:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρίδου: Θα μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών

AP Photo/Matthias Schrade

Στον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με προοπτική επέκτασης εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Είπε ότι ήδη Αμερική και Καναδάς εμβολιάζουν τα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών με εμβόλιο mRNA.

Μίλησε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, σύμφωνα με μελέτη, αλλά επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα», είπε και σημείωσε ότι «η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα να καθορίσει την στρατηγικής της».

Πρόσθεσε ότι οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, η ασφάλεια του εμβολίου και η αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς.

Και επισήμανε: «Η Εθνική επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Αρχίζοντας την ενημέρωση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη που έχασε τη ζωή της από την σπάνια θρομβοπενία.

theodoridoy-tha-meletisoyme-oles-tis-parametroys-gia-ton-emvoliasmo-ton-paidion0

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι σήμερα θα διεξαχθούν κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς, σημειώνοντας ότι το 34,5% έχει εμβολιαστεί με μια δόση (3.630.000 συμπολίτες μας) και το 19,44% πλήρως (2.040.000 συμπολίτες μας).

Ενημέρωσε επίσης ότι στην ηλικιακή ομάδα 35-39 έχουν κλείσει ραντεβού 107.000 άνθρωποι- ειδικότερα το 20,5% έχει ήδη εμβολιαστεί – ποσοστό που φτάνει στο 36% αν υπολογιστούν τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχουν κλείσει ραντεβού 63.000 άνθρωποι- ειδικότερα το17% έχει ήδη εμβολιαστεί – ποσοστό που φτάνει στο 29% αν υπολογιστούν τα ραντεβού.

Πρόσθεσε δε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών εμβολιάζεται ήδη με το μονοδοσικό J&J και σε σύντομο χρονικό διάστημα -όπως είπε- η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τα υπόλοιπα σκευάσματα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έπλεξε το εγκώμιο στην Κύθνο, όπου το 93% έχει εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ υπογράμμισε ότι χαμηλά παραμένουν εμβολιαστικά ποσοστά σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε την ισχυρή σύσταση της Επιτροπής, ότι ο εμβολιασμός της 2ης δόσης να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο, ενώ επισήμανε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τάση ακυρώσεων, «όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση κάνουν και τη δεύτερη δόση», ωστόσο επιφυλάχθηκε να επανέλθει με στοιχεία.

Κρούσματα

Σε 1.007 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να φτάνει πλέον τους 12.095. Παράλληλα, σε 481 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 22.986 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,38%. [Διαβάστε]

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News