Κοινωνία Τρίτη 1/12/2020, 18:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκροτείται σε σώμα η νέα εισαγγελική αρχή για την πάταξη της διαφθοράς και των οικονομικών εγκλημάτων

Συγκροτείται σε σώμα η νέα εισαγγελική αρχή για την πάταξη της διαφθοράς και των οικονομικών εγκλημάτων

Στην άμεση συγκρότηση της νέας εισαγγελικής αρχής, η οποία θα επικεντρωθεί στην πάταξη της διαφθοράς και των οικονομικών εγκλημάτων, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ο Άρειος Πάγος, με την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν το νέο αυτό σώμα.

Ήδη με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι Εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος έχουν καταργηθεί και την προσεχή Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα επιλέξει τους νέους εισαγγελείς για τη νέα ενιαία εισαγγελική δομή, η οποία και θα επωμισθεί με το έργο της αντιμετώπισης των εγκληματικών δράσεων τόσο στον τομέα της διαφθοράς όσο και των οικονομικών εγκλημάτων.

Συνολικά η νέα αρχή, όπως προβλέπει ο νόμος, θα συγκροτείται από 16 εισαγγελείς, με επικεφαλής εισαγγελέα εφετών και τέσσερις ακόμα εισαγγελικούς λειτουργούς από το εφετείο και άλλους οκτώ από τον πρώτο βαθμό, εισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι επτά θα είναι από την Αθήνα και ένας από θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής της νέας εισαγγελίας φέρεται ο εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, έμπειρος και σοβαρός εισαγγελέας, που ήδη ήταν και επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας πριν την ψήφιση του νέου νόμου. Μετά τη νομοθετική αλλαγή η έως πρότινος επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς αποτελεί παρελθόν, όπως και οι συνεργάτες της.

Τι θα διερευνά, τι θα εποπτεύει

Η νέα Οικονομική Εισαγγελία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 35 του νέου νόμου, θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα, που στρέφονται κατά του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαίκής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Επίσης θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητα της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, άρθρο 86 του συντάγματος.

Στην αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων, ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές η ευρωβουλευτές αν τελούν κακουργήματα αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επίσης οι διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όταν αυτά χρηματοδοτούνται και επιχορηγούνται από το κράτος.

Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς θα διερευνούν αυτεπάγγελατα και φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα ως εννέα μήνες,σε όσους γίνεται έρευνα και υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους για την τέλεση οικονομικών εγκλημάτων και κρίνεται απαραίτητη η δέσμευση.

Η Οικονομική Εισαγγελία δεν θα δεσμεύεται, όπως προβλέπει ο νόμος, κατά τις έρευνες της από κανένα απόρρητο, πλην του δικηγορικού, όπως το φορολογικό, το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και θα μπορεί να διερευνά τις υποθέσεις της αρμοδιότητας της ψάχνοντας προς κάθε κατεύθυνση. 

Για να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της, υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση των υπηρεσιών της με ειδικούς επιστήμονες, αριθμός των οποίων αποφασίζεται από τον επικεφαλής της. Οι ειδικοί επιστήμονες θα είναι δημοσίοι λειτουργοί, που αποσπώνται για να συνδράμουν τις έρευνες της νέας εισαγγελίας, όπως για παράδειγμα οικονομολόγοι και λοιπά.

Στην εποπτεία της νέας εισαγγελίας θα υπάγονται για τη διερεύνση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, νευραλγικές ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικής Εγκληματικότητας (ΔΕΟΕ), η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ρητά όμως ορίζεται ότι δεν υπάγεται στην Οικονομική Εισαγγελία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοςίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία μόνον με δικό της αίτημα μπορεί να παραγγείλει έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News