Κοινωνία Πέμπτη 20/05/2021, 15:09
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετρό: Λιμάνι Πειραιά – Αεροδρόμιο σε 45 λεπτά από το καλοκαίρι του 2022

Γ.Γ. Υποδομών: Περίπου 20.000 αυτοκίνητα λιγότερα στους δρόμους με τη λειτουργία των νέων σταθμών

Μετρό: Λιμάνι Πειραιά – Αεροδρόμιο σε 45 λεπτά από το καλοκαίρι του 2022

Σε 45 – 50 λεπτά θα μπορούν να φτάνουν οι επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά προς το αεροδρόμιο, του χρόνου το καλοκαίρι οπότε και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης του Μετρό.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1» ήδη με την παράδοση σε λειτουργία των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης, «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» τον προηγούμενο Ιούλιο, προστέθηκαν περίπου 63.000 επιβάτες ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του Μετρό. Επίσης μειώθηκαν αφενός κατά περίπου 68 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 και αφετέρου 11.100 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη. Αντίστοιχα για τους τρεις επόμενους σταθμούς, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», που θα δοθούν σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, θα πραγματοποιούνται περίπου 50.000 πρόσθετες επιβιβάσεις ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του Μετρό και θα μειωθούν κατά περίπου 52 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 με αντίστοιχη μείωση περίπου 8.800 αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.

Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, του χρόνου το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθούν τα έργα, η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα της χώρας, θα διαρκεί 45 – 50 λεπτά, αλλάζοντας τη μορφή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. «Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περίπου 20.000 αυτοκίνητα λιγότερα στους δρόμους της πόλης, γεγονός που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον. Επίσης ο Πειραιάς θα γίνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο για όλα τα μέσα μεταφοράς (πλοίο, μετρό, σύνδεση με αεροδρόμιο, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, λεωφορεία) και θα παρέχει πρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την Αττική» επισήμανε ο γ.γ.

Τα έργα στη δυτική Αθήνα

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στη δυτική Αθήνα και τα έργα που εξελίσσονται. «Εκτιμούμε ότι στις αρχές του 2022 θα μπούμε στη δημοπράτηση του διαγωνισμού, για την επέκταση του Μετρό, ο οποίος αφορά τρεις νέους σταθμούς οι οποίοι θα φτάνουν ως τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον» είπε, προσθέτοντας ότι θα καλύπτονται 50.000 – 60.000 κάτοικοι της περιοχής.

«Οι δικαστικές εμπλοκές δεν βοηθούν»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος αν δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, στα τέλη του επόμενου χρόνου θα υπάρχει ανάδοχος ώστε να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο. Μάλιστα, όπως σημείωσε είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, η έλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Και οι ανάδοχοι και οι δημόσιοι φορείς και όλοι μας. Δεν είναι μία περίοδος για κόντρες. Είναι μία περίοδος να προχωρήσουμε όλοι μπροστά. Οι δικαστικές εμπλοκές δεν βοηθούν. Και όπως βλέπετε το τελευταίο διάστημα, το αντιλαμβάνονται όλοι και υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές δικαστικές εμπλοκές» παρατήρησε.

Αναβάθμιση Προαστιακού στη Δυτική Αττική

Όσον αφορά τον Προαστιακό προς την Δυτική Αττική, ο γενικός γραμματέας Υποδομών είπε ότι ο προαστιακός, τον οποίο είχαν αφήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναβαθμίζεται. Πρόκειται για ένα έργο 36 χιλιομέτρων και κόστους περίπου 100 εκατ. το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά τις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, των Μεγάρων, της Νέας Περάμου.

Δοκιμαστικές λειτουργίες του τραμ στον Πειραιά

Για το τραμ είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι δοκιμαστικές λειτουργίες του τραμ στον Πειραιά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News