ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια τα επόμενα βήματα του ανοίγματος – Τι θα γίνει τον Ιούνιο

Ποια τα επόμενα βήματα του ανοίγματος – Τι θα γίνει τον Ιούνιο

Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά τις τελευταίες μέρες και τους υπόλοιπους δείκτες – όπως η θετικότητα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – να μειώνονται η κυβέρνηση κοιτά προς τα υπόλοιπα βήματα που έχει ήδη εξαγγείλει ή ακόμα και αυτά που σχεδιάζονται για τον Ιούνιο, εφόσον όλα πάνε καλά.

Σήμερα Δευτέρα ανοίγουν και πάλι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί χωρίς όμως να χρειάζεται να υποβληθούν σε self test όπως τα παιδιά των υπόλοιπων βαθμίδων. Δεν ισχύει βεβαίως το ίδιο για τους βρεφονηπιαγωγούς που θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα, ενώ χθες η κ. Μηχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε πως θα δοθεί τις επόμενες μέρες προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες.

Από εκεί και πέρα τις επόμενες μέρες θα έχουμε τις εξής άρσεις περιορισμών: Στις 21 Μαίου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%. Στις 28 Μαίου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%, ενώ υπάρχει πρόθεση τέλος Μαίου να επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, στο εν λόγω θέμα ωστόσο θα γίνει επαναξιολόγηση τις επόμενες μέρες, αφού δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.  

Τα βήματα του Ιουνίου 

Τα βήματα χαλάρωσης δεν θα σταματήσουν τον Μάιο. Με την αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης και ο εμβολιασμός θα συνεχίσει με τον ικανοποιητικό βαθμό που πηγαίνει σήμερα, τότε τον Ιούνιο μπορεί να δούμε: α) να επανέρχεται η μουσική στα καταστήματα εστίασης, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις β) να παρθεί απόφαση τι θα γίνει με τα καταστήματα που λειτουργούν αποκλειστικά ως μπαρ, τα οποία μπορεί να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους  και γ) μπορεί να επιτραπούν δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων με όριο 100 ατόμων.

Τέλος, μένει να δούμε τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους στα καταστήματα εστίασης, τα οποία μπορεί να ανοίξουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News