Κοινωνία Σάββατο 15/05/2021, 08:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσες ώρες γλιτώσαμε από τα ηλεκτρονικά «ραντεβού» με το δημόσιο

Τι δείχνουν τα στοιχεία από το καλοκαίρι του 2020 έως σήμερα

Πόσες ώρες γλιτώσαμε από τα ηλεκτρονικά «ραντεβού» με το δημόσιο

Περισσότερες από 75.000 ώρες μετακίνησης γλίτωσαν όσοι πολίτες επέλεξαν να εξυπηρετηθούν ψηφιακά από το δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, η οποία διαπιστώνει μια ολοένα και αυξανόμενη χρήση της πλατφόρμας απομακρυσμένης εξυπηρέτησης MyDeskLive.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα νέο «όχημα» εξυπηρέτησης του πολίτη, όπου η είσοδος γίνεται με κωδικούς Taxisnet, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. 

Η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, συγκεκριμένα, αφορά ψηφιακά ραντεβού με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τον Οργανισμο Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών κ.α.

Από την έναρξη της λειτουργίας των εφαρμογών, το καλοκαίρι του 2020, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 e-ραντεβού πολιτών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, περίπου 51.000 ραντεβού έχουν πραγματοποιηθεί στα ΚΕΠ, εκ των οποίων τα 31.100 το α’ τετράμηνο του 2021. Την ίδια ώρα,, 21.870 ραντεβού έχουν «κλειστεί» με την ΑΑΔΕ και ακόμη 2.890 με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φυσικά ραντεβού απαιτούν περίπου μια ώρα, προκειμένου ο πολίτης να μεταβεί στη δημόσια υπηρεσία, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι μέχρι στιγμής έχουν εξοικονομηθεί 75.000 ώρες, χάρη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.

Στόχος τους γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, είναι να ενταχθούν σταδιακά στην εφαρμογή κι άλλοι φορείς, με βασική επιδίωξη τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και την εξοικονόμηση χρόνου.

Ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι, μάλιστα, κυρίως οι πολίτες με κινητικά προβλήματα και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνδιαλέγονται με τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News