ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αριθμοί πίσω από το άνοιγμα οικονομίας, μετακινήσεων

Οι αριθμοί πίσω από το άνοιγμα οικονομίας, μετακινήσεων

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την περαιτέρω άρση των περιορισμών, που ήδη είναι γνωστές, το ερώτημα που έχει ενδιαφέρον να απαντηθεί, είναι ποια είναι τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ώστε να γίνει με ασφάλεια. Πράγματι, πέραν της συσσωρευμένης κόπωσης που αναπόφευκτα οδηγούσε το τελευταίο διάστημα σε πίεση για άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση, ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια.

Οι μεγάλες διαφορές σε σχέση με το 2020 που αντίστοιχα κρούσματα θα έκαναν απαγορευτική μία τέτοια απόφαση είναι τα εξής:

Πρώτον, η ύπαρξη των εμβολίων και πολύ συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που απουσίαζαν μέχρι περύσι τον Δεκέμβριο.

Δεύτερον, η διάθεση self tests που αυξάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον εντοπισμό του ιού και την απομόνωση νοσούντων.

Τρίτον, η ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό έχει ανέβει στο 12%. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται εμβολιασμένοι αλλά και όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Τέταρτον, τα ημερήσια τεστ έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον Μαίο του 2020 από 0,31 ανά 1.000 κατοίκους σε 5,82 στον ίδιο πληθυσμό.

Και πέμπτον, ο παγκόσμιος ρυθμός εξάπλωσης του ιού – και ο ελληνικός – το γνωστό πλέον Rt έχει πέσει κάτω από το 1%.

Όλα τα στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση διαδοχικών ανοιγμάτων. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν πως παρά το άνοιγμα που είχαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα δεν παρουσίασαν αυξητική τάση, δίνοντας την δυνατότητα να ξεδιπλωθεί το σχέδιο για άρση και των υπολοίπων περιορισμών που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα.

Τα δεδομένα των εμβολιασμών

Το μεγαλύτερο ωστόσο όπλο σε σχέση με το παρελθόν, είναι ο εμβολιασμός. Ο μήνας Μάιος είναι από την αρχή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί ο καλύτερος σε απόλυτο αριθμό εμβολιασμών και πλέον υπάρχει αισιοδοξία πως στο τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε ακόμα και τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμών που είχαν τεθεί ως στόχος.

Συγκεκριμένα οι κυβερνητικές προβλέψεις λένε πως στο τέλη Μαίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5,6 εκ. εμβολιασμοί, με μία δόση τουλάχιστον θα έχει εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού και 20% και με τις δύο δόσεις. Στα τέλη Ιουνίου τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται στο 50% με μία τουλάχιστον δόση και στο 35% και με τις δύο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News