ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tέλος τα sms – Τι αλλάζει σε λιανεμπόριο και εστίαση

Tέλος τα sms – Τι αλλάζει σε λιανεμπόριο και εστίαση

Ημέρα αποφάσεων είναι η αυριανή, όπως είπε χθες η κ. Αριστοτελία Πελώνη, καθώς συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και εκτός απροόπτου – εάν δηλαδή δεν μετατεθούν οι αποφάσεις για την Παρασκευή  – το απόγευμα της Τετάρτης θα έχουμε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα της άρσης των μέτρων όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται από τις 15 του μήνα το τέλος των sms, καθώς ήδη πρόκειται για ένα μέτρο που έχει σχεδόν εκπέσει. Ταυτόχρονα τέλος θα λάβει και το λεγόμενο click away και click inside για τα καταστήματα λιανικής.

Από εκεί και πέρα δύο είναι οι κατηγορίες που αναπόφευκτα τραβούν το ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι η εστίαση. Κατά πληροφορίες εξετάζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει στις 12 ή στις 12.30 το βράδυ, ώστε να δουλέψει περαιτέρω η εστίαση. Αυτό μπορεί να γίνει από τις 15 του μηνός που ανοίγει τόσο ο τουρισμός όσο και η διαπεριφερειακή μετακίνηση.

Όσον αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η χρήση selftest, αυτό ωστόσο που μένει να αποφασιστεί είναι πόσο εκτεταμένη θα είναι. Πιο σίγουρη θεωρείται για τις μετακινήσεις σε νησιά με πλοία. Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις με τρένα και αεροπλάνα. Το ερώτημα συνεπώς είναι τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα με αυτοκίνητο.

Οι απόψεις εδώ διίστανται. Αλλοι λένε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει self test γιατί πρακτικά είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να ελεγχθεί εν συνόλω. Αλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρχει ισχυρή σύσταση για self test πριν το ταξίδι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις εθνικές οδούς. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τα σχολεία, όπου εντοπίζονται διαρκώς ασυμπωματικοί φορείς που εάν δεν υπήρχε το μέτρο θα πήγαιναν κανονικά στο σχολείο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να ισχύσει και για το ταξίδι στο χωριό.  

Πότε και πού θα μπορούσαν να έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι  

Από εκει και πέρα την Πέμπτη αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις από τον κ. Χάρη Θεοχάρη για τον τουρισμό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι επισκέπτες δεν θα εισέρχονται στην χώρα, δίχως αρνητικό μοριακό τεστ, έως 72 ώρες πίσω, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αναμένεται ωστόσο περαιτέρω εξειδίκευση των πολλών πτυχών που περιλαμβάνει το εγχείρημα.

Τέλος, η κυβέρνηση έβαλε χθες φρένο στην συζήτηση περί προνομίων των εμβολιασμένων. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο MR, πως από την στιγμή που δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες η συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου και θα εκπέσει και νομικά. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε ωστόσο να γίνει. Για παράδειγμα εάν οι πλατφόρμες είναι ανοιχτές για όλες τις ομάδες θα μπορούσε να υπάρχει το προνόμιο της επίσκεψης για φαγητό σε κλειστό χώρο μόνο για τους εμβολιασμένους.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News