Κοινωνία Δευτέρα 10/05/2021, 09:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα εμβολιασμού μαθητών

Β. Κικίλιας: Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα εμβολιασμού μαθητών

Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε και μαθητές, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ για τον εμβολιασμό της ομάδας 18-29 ετών σημείωσε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις.

«O ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer που έχει πάρει έγκριση για εμβολιασμό από 16 ετών και άνω και για τις ηλικίες 12-15. Έχει ήδη εγκριθεί αυτό στον Καναδά και ο EMA μπήκε στη διαδικασία να το εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον Ant1. Όπως διευκρίνισε, εφόσον δοθεί η έγκριση θα μπορούν να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες ίσως και νωρίτερα.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου. Σημείωσε επίσης πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τη μη ανανέωση των παραγγελιών από την Ε.Ε. ανέφερε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, επισημαίνοντας πως η έγκρισή του – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας. Υπενθύμισε πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, και πως η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέρνοντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Για το αν είναι ασφαλές το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, σημείωσε πως «πλέον έχουμε εκατομμύρια εμβόλια διαθέσιμα, έχουμε πολλαπλάσιο αριθμό testing σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, έχουμε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον έχουμε και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διαχείριση της κρίσης». Ερωτηθείς γιατί οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις δεν μπορούν να βγάλουν τη μάσκα, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News