Κοινωνία Σάββατο 8/05/2021, 09:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test: Πότε μπορούν να τα προμηθευτούν εργαζόμενοι σε δημόσιο – ιδιωτικό τομέα

φωτ. InTime News

Από τη Δευτέρα 10/05/2021 θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self test οι εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στους οκτώ κλάδους που εμπίπτουν στη σχετική ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, από 10/05/2021 έως 16/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους εργαζόμενους, που εμπίπτουν στo πεδίο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ, έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Επιπλέον την εβδομάδα από 10/05/2021 έως 16/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, η προμήθειά τους που αφορά στην επόμενη εβδομάδα 10-16 Μαΐου, θα είναι εφικτή επίσης από την προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου. Το αποτέλεσμα του τεστ θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ’ όλη της διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου εφαρμόζεται υποχρεωτικά στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους, που ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Σημειώνεται τέλος πως μέχρι σήμερα θα διατίθενται self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εν όψει της επιστροφής τους στα θρανία τη Δευτέρα. Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News