Κοινωνία Παρασκευή 7/05/2021, 15:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ορατοί από τη Θεσσαλονίκη οι δορυφόροι του Έλον Μασκ (βίντεο)

Φωτεινά αντικείμενα σε απόλυτη συμμετρία

Ορατοί από τη Θεσσαλονίκη οι δορυφόροι του Έλον Μασκ (βίντεο)

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στον ουρανό της πόλης ορισμένα φωτεινά αντικείμενα, τα οποία κινούνταν σε απόλυτη συμμετρία. 

Φυσικά, δεν επρόκειτο για εξωγήινους ή UFO, αλλά για μια συστοιχία δορυφόρων της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ. Η συγκεκριμένη συστοιχία είχε εκτοξευτεί από τη Γη στις 24 Ιανουαρίου του 2021 και εντάσσεται στο project του δορυφορικού ίντερνετ.

Πρόσφατο δημοσίευμα του «MR» είχε προαναγγείλει ότι το ίντερνετ του Έλον Μασκ θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα, με τα στελέχη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να βρίσκονται σε άμεσες επαφές με την Starlink, εταιρεία της SpaceX.

Μια τέτοια εξέλιξη, φυσικά, αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και εκτιμάται ότι θα τιμολογείται κατά περίπου 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας με ταχύτητες έως τα 150 mbps.

Οι χρήστες αυτό που χρειάζονται, είναι ένα δορυφορικό πιάτο, όπως αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται μ’ έναν επίγειο σταθμό, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες. 

Το Δορυφορικό Διαδίκτυο (Internet over Satellite) ουσιαστικά σηματοδοτεί την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε υψηλές ταχύτητες. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του 10ετούς project της SpaceX εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News