Κοινωνία Παρασκευή 7/05/2021, 08:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Τζανάκης: Οι δυσκολίες που ανακύπτουν για την άρση της πατέντας εμβολίων

Φωτ. Reuters

Στο ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και στις δυσκολίες που ανακύπτουν αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χρειάζονται τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας.

Στο θέμα επομένως προκύπτουν δύο παράγοντες, εξήγησε: Αφενός το πώς νομίμως τρόπον τινά μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και αφετέρου να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει. Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες, επισήμανε ο ίδιος.

«Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» πρόσθεσε, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού. «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News