Κοινωνία Πέμπτη 6/05/2021, 08:34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Δερμιτζάκης: Υψηλά νούμερα κρουσμάτων έως τα μέσα Ιουνίου

Μ. Δερμιτζάκης: Υψηλά νούμερα κρουσμάτων έως τα μέσα Ιουνίου

Την εκτίμηση πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα μέχρι τα μέσα Ιουνίου εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το αν θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ο καθηγητής απάντησε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους». Σημείωσε ακόμη ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα». Όπως είπε, για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News