Κοινωνία Τετάρτη 5/05/2021, 18:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε μία ημέρα

«Πρεμιέρα» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε μία ημέρα

Το φράγμα των 100.000 ξεπέρασαν σήμερα οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, με τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, δηλαδή όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, να φθάνουν το όριο του 1 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 10% του πληθυσμού.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, εκτίμησε ότι υπάρχει αισιοδοξία για 2,3 εκατ. εμβολιασμούς εντός του Μαΐου.

Μέχρι το τέλος του μήνα δε, εκτίμησε ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», προχωρώντας βήμα – βήμα στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σήμερα, στο μεταξύ, έκανε «πρεμιέρα» και το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J), το οποίο είναι μονοδοσικό, με την Επιτροπή Εμπολιασμού να προσδοκά τη σημαντική επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πάντως, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε ότι για όλα τα υπόλοιπα εμβόλια είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση, στέλνοντας μήνυμα ότι «δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τη μία δόση» του J&J.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, η επιστήμονας διαβεβαίωσε ότι οι μελέτες κάνουν λόγο για 6 έως 9 μήνες προστασίας, εφόσον έχουν γίνει και οι δύο δόσεις των εμβολίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των πολιτών 30 έως 44 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και των άνω των 45 ετών μ’ όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και J&J).

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, μέχρι στιγμής περίπου 177.000 πολίτες 30 -39 ετών έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πολίτες 40 – 44 ετών ανέρχεται σε 117.000.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News