Κοινωνία Σάββατο 1/05/2021, 09:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έφυγε» ο Παυλος Ιωαννίδης, στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Ωνάση

Ήταν ισόβιο μέλος του Ιδρύματος Ωνάση

Φωτ. Intimenews

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Ιωαννίδης, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση.

Έχοντας γεννηθεί στο Βερολίνο το 1924, υπήρξε για πολλά χρόνια «συνοδοιπόρος» του αείμνηστου επιχειρηματία. 

Επί σειρά ετών εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αρχικά ως αρχιεκπαιδευτής και στη συνέχεια ως γενικός αρχιχειριστής, διευθυντής πτητικής εκμετάλλευσης και γενικός διευθυντής.

Μάλιστα, υπήρξε ισόβιο μέλος του διοικητικου συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο διαχειρίζεται την περιουσία του Αριστοτέλη Ωνάκη. 

Διετέλεσε επίσης, πρόεδρος όλων των εταιρειών της Χριστίνας Ωνάση, ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης της, καθώς και μέλος της επιτροπής διαχείρισης της περιουσίας της ανήλικης κόρης της, Αθηνάς. 

Την 1η Ιουλίου 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Έγραψε τη βιογραφία «Κι αν δεν είσαι… θα γίνεις», για τον Αριστοτέλη Ωνάση (εκδ. Α.Α. Λιβάνης, 2007).

Το 1943 έλαβε μέρος στην Αντίσταση, αρχικά με την ομάδα του «Νικηφόρου» του ΕΛΑΣ και, εν συνεχεία, με τη FΟRCE 133, μια Συμμαχική μονάδα που δρούσε στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας. Τον Ιούνιο του 1944, κατόπιν εντολής του Συμμαχικού αρχηγείου της Μέσης Ανατολής, διέφυγε από την Ελλάδα μαζί με δύο Άγγλους αξιωματικούς και, μέσω Τουρκίας, έφτασε στο Κάιρο. 

Τιμήθηκε για ανδρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου, από τον Βασιλέα της Αγγλίας Γεώργιο ΣΤ ́, με το King’s Medal fοr Cοurage (K.M.C.) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και με δίπλωμα τιμής από τον Άγγλο Στρατάρχη Lοrd Alexander.

Τις διακρίσεις αυτές επέστρεψε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στον Charles Peake, Άγγλο Πρέσβη στην Αθήνα, στις 10 Μαΐου 1956, ημέρα απαγχονισμού των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Καραολή και Δημητρίου, ως στερούμενες οιασδήποτε αξίας δεδομένου ότι και αυτοί πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. 

Εκπαιδεύτηκε το 1944 ως πιλότος καταδιωκτικών αεροπλάνων στο εκπαιδευτικό κέντρο της RAF στη Νότια Ροδεσία και υπηρέτησε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (Ε.Β.Α.) μέχρι το 1947.

moneyreview.gr

Money Review