Κοινωνία Πέμπτη 29/04/2021, 10:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμοί: 115.000 άτομα 30-39 ετών είχαν κλείσει ραντεβού μέχρι χθες

Εμβολιασμοί: 115.000 άτομα 30-39 ετών είχαν κλείσει ραντεβού μέχρι χθες

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των «τριαντάρηδων» στα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών κλείστηκαν 115.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο στάλθηκαν 108.000 μηνύματα για εμβολιασμό και 22.000 άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού με AstraZeneca των ατόμων ηλικίας 40-44 ετών άνοιξε τη Μ. Τετάρτη, ενώ το Μ. Σάββατο ανοίγει για τα άτομα 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Όπως είπε, για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τον εμβολιασμό. Είπε επίσης πως υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τοποθεσίας της 2ης δόσης του εμβολίου, δεδομένων των μετακινήσεων, αλλά επεσήμανε πως δεν είναι ίδια η δυναμικότητα π.χ. της Αττικής με αυτήν στα νησιά.

Εκτίμησε πως «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης», έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την ανησυχία εγκύων σχετικά με ορισμένα εμβόλια, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους συστήνει να κάνουν τα εμβόλια mRNA, όχι γιατί τα άλλα δεν είναι ασφαλή, αλλά γιατί δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Ο ίδιος σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να απολαύσουν περισσότερες ελευθερίες στις μετακινήσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News