Κοινωνία Παρασκευή 23/04/2021, 19:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης το επιδημιολογικό φορτίο

ΙΝΤΙΜΕ

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα. «Καταγράφεται μείωση 10% των νέων κρουσμάτων», ο «μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι στα 2.640 κρούσματα», ο «δείκτης θετικότητας στο 4,2%», είπε.

«Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε και σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες.

Η κάλυψη ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική 89% και στη Θεσσαλονίκη 95%.

Τόνισε ότι είναι λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει, για να προχωρήσει σε μια νέα έκκληση προς όλους -ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- για συμμετοχή στον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι «η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι».

Εξηγώντας την απόφαση της Επιτροπής να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας», καθώς σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης θα υπάρχει «αύξηση του ιικού φορτίου, ένα πισωγύρισμα».

Η ίδια επανέλαβε τις συστάσεις αναφορικά με τις μέρες του Πάσχα, παρατηρώντας ότι θα ήταν θετικό να κάνουν οι οικογένειες αυτοδιαγνωστικά τεστ προτού συναντηθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να μένουν στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι η χρήση των self-tests επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενος των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες με φυσική παρουσία. Πρόσθεσε ότι σε ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό στις εκκλησίες θα διατεθούν 2 τεστ την επόμενη εβδομάδα.

Μαγιορκίνης

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%.

Αναφέρθηκε επίσης στα self-tests, λέγοντας ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόνισε ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ερωτηθείς για την ινδική μετάλλαξη, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο».

Διαβάστε: Πώς θα επαναλειτουργήσει η εστίαση

Κρούσματα

Σε 2.754 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα Παρασκευή 23 Απριλίου ανακοινώθηκαν 76 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 819 ασθενείς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News