Κοινωνία Τετάρτη 7/10/2020, 13:38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ιστορική απόφαση για την Χρυσή Αυγή κάνει το γύρο του κόσμου

Κόσμος  συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου αναμένεται η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, στις 20 Απριλίου 2015, αναμένεται σήμερα στις 11 το πρωί  η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους .  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για μία απόφαση- σταθμό, που κλείνει «πληγές» στην ελληνική κοινωνία, κάνουν λόγο τα ξένα μέσα, που μεταδίδουν την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Επισημαίνουν ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση. 

Το Associated Press κάνει λόγο για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Σημειώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Κανείς από τους πρών βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε. 

«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» μεταδίδει το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.

Το BBC τονίζει ότι η δίκη διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια. «Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο και παρουσιάζει αναλυτικά το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων. 

Για ιστορική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος κάνει λόγο και η Deutsche Welle. «Θάνατος στον φασισμό» είναι ο υπότιτλος της ανταπόκρισής της.

Ο Guardian από την πλευρά του σχολιάζει πως η Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή. 

Σε εκτενές τους άρθρο οι New York Times θυμίζουν ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». Προειδοποιούν δε πως «παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», αφού όπως αναφέρουν, ορισμένα στελέχη της οργάνωσης έχουν προχωρήσει στη σύσταση δικών τους κομμάτων με παρόμοιες θέσεις. 

«Ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» γράφει η Wall Street Journal, που δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή το 2012. «Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας και συνεχίζει: «Το 7% στις εκλογές του 2012 αποκαλύπτει το πώς η οργή απέναντι στα mainstream πολιτικά κόμματα της Ευρώπης λειτούργησε ως ευκαιρία για ακραίες ομάδες».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News