ΑΠΟΨΗ

Οι αδέσποτοι των κορωνοπάρτι

Οι αδέσποτοι των κορωνοπάρτι

Η εικόνα που προέκυψε ήταν όμορφη. Ένα αδέσποτο σκυλάκι, το οποίο είχε δει σε σχετικό καταφύγιο ο πρωθυπουργός, κατέληξε στην οικογένεια Μητσοτάκη.

Μια κίνηση με αμερικανικά χαρακτηριστικά, καθώς θα είναι «ο σκύλος του Μεγάρου Μαξίμου» -σε συμβολικό επίπεδο, ωστόσο, πρόκειται για σπουδαία κίνηση, καθώς δίνει φιλοζωικό σήμα δια χειρός πρωθυπουργού. Διακυβέρνηση δια του υποδείγματος με άλλα λόγια.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Μαξίμου βρίσκεται η πλατεία Βαρνάβα, μια μεσοαστική συνοικία του Παγκρατίου, η οποία το τελευταίο διάστημα ήρθε στην επικαιρότητα λόγω των αδιάκοπων ολονύχτιων κορωνοπάρτι.

Εκεί, εκτός από μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης του ιού, η φασαρία και η γενικότερη ασυδοσία προκαλούσαν κλονισμό στα νεύρα των μόνιμων κατοίκων καθώς αδυνατούσαν να κοιμηθούν -χώρια η δυσωδία που συναντούσαν το πρωί, μετά την επέλαση των «παιδιών» που διασκεδάζουν.

Στην πλατεία Βαρνάβα η αστυνομία επενέβη μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις των κατοίκων και αφού πλέον το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Αίφνης την περασμένη Παρασκευή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ περικύκλωσαν (κυριολεκτικά) την πλατεία και… το (κορωνο)πάρτι έλαβε τέλος.

Λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά, χωμένη στον πολυδαίδαλο αστικό ιστό της Κυψέλης βρίσκεται μια μικρή πλατεία, αυτή του Αγίου Γεωργίου. Και εκεί γίνονταν επί μέρες κορωνοπάρτι (και συνεχίζονται). Από τη στιγμή μάλιστα που μπήκε «φρένο» στην Βαρνάβα, η μικρή αυτή πλατεία μετεβλήθη σε προπύργιο μιας παράλογης εξέγερσης με πλαστικά ποτήρια, δυνατή μουσική και πλήρη αδιαφορία για την πανδημία και τους περίοικους (που τυγχάνει να είναι οικογένειες, εργαζόμενοι, παιδιά που έχουν σχολείο και συνταξιούχοι).

Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και μέρες αδυνατούν να κοιμηθούν, ενώ είναι υποχρεωμένοι να συμβιώνουν με την αποφορά των ούρων (καθότι οι «νέοι» που διασκεδάζουν κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν) και άλλων ανοίκειων συμπεριφορών.

Η αστυνομία είναι απούσα, εγείροντας εύλογες απορίες. Οι καταγγελίες είναι αναρίθμητες, δημοσιότητα υπάρχει, τι υποχρεώνει την ΕΛ.ΑΣ να απέχει από το έργο της; Μια γραμμή πληροφόρησης που φτάνει στα ΜΜΕ ισχυρίζεται ότι υπάρχει ο φόβος της σύγκρουσης με αναρχικούς, κάτι που θα οδηγήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης, όταν ουδείς την έχει ανάγκη. Κάποιοι άλλοι ερμηνεύουν την στάση αυτή ως ανάγκη της κυβέρνησης για οικονομία δυνάμεων στις «αστικές μάχες» με την Αριστερά.

Υπάρχει όμως και το δια ταύτα: Ο ιός διασπείρεται, τα μέτρα «απονομιμοποιούνται», οι συνεπείς πολίτες νιώθουν ότι δεν υπάρχει ισότητα απέναντι στο νόμο, ενώ όσοι μένουν στις επίμαχες γειτονιές έχουν τσακισμένα νεύρα. Η Αστυνομία επικαλείται την κυβέρνηση, η οποία τηρεί αιδήμονα σιωπή, όταν «δεν βλέπει». Κάποιος ωστόσο πρέπει να μεριμνήσει για αυτούς τους… αδέσποτους των κορωνοπάρτι, προτού να είναι αργά. Είναι κρίμα να χαθεί ό,τι με κόπο χτίζεται διότι τα μέτρα τηρούνται α λα καρτ κι από όποιον έχει διάθεση.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους πολίτες ότι οι καταστάσεις ασυδοσίας και χάους θα αντιμετωπίζονται άμεσα. Στην περίπτωση των κορωνοπάρτι συναντάμε τον ορισμό αυτών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News