Κοινωνία Παρασκευή 27/11/2020, 18:37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Πάνω από το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα -Tριψήφιος αριθμός θανάτων

Κορωνοϊός: Πάνω από το φράγμα των 100.000 τα κρούσματα -Tριψήφιος αριθμός θανάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Τα 4.865 (4,8%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26.718 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 607 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 169 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 79,7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Tέλος, ανακοινώθηκαν σήμερα 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 2.102 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 842 (40,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα περισσότερα κρούσματα(545) εντοπίσθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθεί η Αθήνα με 319 κρούσματα. Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και στη Λάρισα(109). Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των κρουσμάτων στις Σέρρες(97), στη Μαγνησία(80), στην Πέλλα(73), στην Πιερία(70), στην Ημαθία(65) και στην Καβάλα, όπου εντοπίσθηκαν 51 κρούσματα.

Β. Παπαευαγγέλου: Με αργό ρυθμό η μείωση των κρουσμάτων. Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει και δυστυχώς αναμένεται μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7 με 14 μέρες, ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι πίεση στις ΜΕΘ αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις. Πάντως, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «παραμένουμε σε χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο», ανέφερε.

 Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα».

Αναφερόμενη στην πληρότητα των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα, ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ν. Χαρδαλιάς: Ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως είπε, 18 περιοχές από τις 74 συνολικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. «Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 14 περιοχών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε, νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Επισήμανε μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, η αυξημένη δηλαδή υγειονομική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες, και ζήτησε από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό. Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία καθώς, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σημείωσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία μας, όσο μικρή και αν είναι, για να εξαπλωθεί. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. μας το εμβόλιο», είπε ο υφυπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News