Κοινωνία Πέμπτη 15/04/2021, 10:44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνεται κατά 15% ο προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα

Το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα

Αυξάνεται κατά 15% ο προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα

Σε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που λαμβάνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε ταυτόχρονη διεύρυνση των γεωγραφικών τμημάτων προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2020, το πρόγραμμα ενισχύεται περαιτέρω και πλέον προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση από 74 εκατομμύρια σε 85 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Αυξάνονται τα γεωγραφικά τμήματα στα οποία δίνονται σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα.
  • Στο πρόγραμμα εντάσσονται Δήμοι με κοινωνικά κριτήρια έπειτα από πραγματοποίηση στατιστικής μελέτης για την ιεράρχηση της αναγκαιότητας για παροχή σχολικών γευμάτων ανά Δήμο.
  • Αυξάνονται οι σχολικές μονάδες εντός των υφιστάμενων τμημάτων στις οποίες χορηγούνται σχολικά γεύματα.
  • Οι διανεμόμενες μερίδες αυξάνονται και από 185.311 ανέρχονται σε 210.347 την ημέρα.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας, τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 39.673.643 ευρώ και αντιστοιχούσε σε 151.276 μερίδες την ημέρα.

«Δέσμευση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να μη μείνει κανένα παιδί πίσω. Ως κυβέρνηση, τιμούμε στην πράξη την υποχρέωσή μας να φροντίζουμε όλα τα παιδιά της χώρας και κυρίως εκείνα που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες οικογένειες. Η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, ακόμα πιο επιτακτική» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένα στήριγμα για πολλές οικογένειες στη χώρα μας και συντελούν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα. Τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και τοπικής προέλευσης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά ισοθερμικά δοχεία μεταφοράς τροφίμων, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στο φετινό διαγωνισμό, «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μειώνοντας τα κριτήρια χρηματο-οικονομικής και τεχνικής επάρκειας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα υψηλές τις προδιαγραφές ποιότητας των γευμάτων. Με την επιστημονική συμβολή της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής αναπροσαρμόστηκε το τρέχον διατροφικό πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί έως σήμερα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Επίσης, το υπουργείο φρόντισε στο διαγωνισμό να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων να μη διανέμονται πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης».

Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής  από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ. Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News