Κοινωνία Τετάρτη 14/04/2021, 11:19
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ιικό φορτίο: Ποιες περιοχές δείχνουν ύφεση, ποιες αύξηση

Ιικό φορτίο: Ποιες περιοχές δείχνουν ύφεση, ποιες αύξηση

Τάση επιδημιολογικής ύφεσης δείχνουν εδώ και τρεις βδομάδες τα λύματα Aττικής, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση κρουσμάτων που θα αρχίσει πριν από το Πάσχα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ειδικότερα πως από τον δείκτη λυμάτων φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές που έχουν ύφεση όπως η Αττική και άλλες που εμφανίζουν σταθερό υψηλό ιικό φορτίο, όπως Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και περιοχές όπου αυξάνεται όπως Κρήτη. 

Παράλληλα, σημείωσε πως στα λύματα υπάρχουν και ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση αγχολυτικών και καταθλιπτικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως από την πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων θα κριθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα. Πρόθεση της κυβέρνησης «είναι να έχουμε ένα Πάσχα πιο κανονικό από το περσινό, αλλά όχι όπως το προπέρσινο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Όπως είπε, στόχος είναι να απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες που θα επιτραπούν και πάλι. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση ως προς το πότε θα γίνει αυτό όμως, καθώς όλα εξαρτώνται από την απρόβλεπτη πορεία της πανδημίας.

Σχετικά με το αν θα μπορεί κανείς να μετακινηθεί σε προορισμό που έχει σπίτι ή σε κάποιον τουριστικό προορισμό το Πάσχα, είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Σημείωσε πάντως πως «επειδή πλησιάζει η 14η Μαΐου – ημέρα ανοίγματος του τουρισμού- είναι δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανήλθαν σε 4.033, ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί εντός του 2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News