Κοινωνία Σάββατο 10/04/2021, 15:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 315.000 self test έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία

Άκης Σκέρτσος: Μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας

Φωτ. Reuters

Πάνω από 315.000 self test είχαν διατεθεί από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, αριθμός που υπερέβη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης, όπως αναφέρει σε δήλωσή τους ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. 

Ο ίδιος επισημαίνει πως «με την έλευση των self test έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε δραστηριότητες σε λειτουργία οι οποίες (με τα νέα πρωτόκολλα) θα έχουν χαμηλότερους δείκτες μετάδοσης από ο,τι στην τρέχουσα κατάσταση του “lockdown” που δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστικό “stay at home”». Όπως εξηγεί, η νέα φιλοσοφία είναι ότι οι πολίτες πλέον μπαίνουν σε συνδυασμό συμμετοχικού και υποχρεωτικού screening, συνεπώς έχουμε ταχύτερη ανίχνευση των θετικών και άρα καλύτερη πρόληψη. Έτσι αυξάνεται εμμέσως και η αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτισης.

Ο κ. Σκέρτσος παρατηρεί πως «ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας». «Το βέβαιο είναι πως η αυστηρότητα των μέτρων δεν είναι πλέον ευθέως ανάλογη με την επιθυμητή συμμόρφωση» προσθέτει, σημειώνοντας πως καθώς η κόπωση όλων είναι μεγάλη, μπορεί να φέρνει πλέον και τα αντίστροφα αποτελέσματα. «Αυτό έχει αντίκτυπο σε μέτρα που ‘κλείνουν’ δραστηριότητες διότι η λογική πίσω από το κλείσιμο δραστηριοτήτων είναι οι εργαζόμενοι και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους να οδηγηθούν από χώρους υψηλότερης μεταδοτικότητας σε χώρους χαμηλότερης μεταδοτικότητας. Συνεπώς, η μη τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στα σπίτια (η έκπτωση στο “stay at home”) ή εκτός αυτών λόγω κόπωσης είναι πιθανόν (ανάλογα με το ποσοστό της μη τήρησης) να οδηγεί ακόμα και σε αύξηση της μεταδοτικότητας» επισημαίνει.

Όπως επισημαίνει σε αυτήν την φάση ο στόχος «δεν είναι να μειώσουμε αναγκαστικά την κινητικότητα, καθώς αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλή κόπωση στους πολίτες, αλλά να ελαττώσουμε την μεταδοτικότητα και να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας».

«Το κεντρικό μήνυμα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, λοιπόν, είναι μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας με αυξημένο αυτοέλεγχο της κοινωνίας και έμφαση στην όσο πιο πιστή τήρηση των ακόλουθων μέτρων. Δηλαδή μάσκες, self-test, εμβόλια και βεβαίως αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων μεγάλων ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στην διάθεση των self test από την πλευρά των μαθητών Λυκείου αλλά και των εκπαιδευτικών εν όψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα» αναφέρει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News