Κοινωνία Παρασκευή 9/04/2021, 13:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Εμβολιασμών: Εξετάζεται η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca στις μικρότερες ηλικίες 

Επιτροπή Εμβολιασμών: Εξετάζεται η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca στις μικρότερες ηλικίες 

Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε μικρότερες ηλικίες θα εξετάσει σήμερα Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την οποία θα πραγματοποιήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» η Επιτροπή στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις ηλικίες για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου και τι είδους θα είναι. 

Η Ελλάδα όπως και αρκετές χώρες είχαν εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, από τις ηλικίες 18 ετών έως και 64 ετών, επειδή στις μελέτες για το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιλαμβάνονταν άτομα άνω των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. 

Σημειώνεται ότι η λήψη απόφασης έχει δυσκολίες, με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, ενώ και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις.

Η αναφορά που γίνεται από τον ΕΜΑ είναι ότι έως τώρα τα περισσότερα περιστατικά αυτού του συνδρόμου αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών και συνέβησαν εντός δύο εβδομάδων από τη στιγμή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνισή του. Επαναλαμβάνει, δε, ότι η εκδήλωση του συνδρόμου είναι πολύ σπάνια και τα οφέλη από τον εμβολιασμό στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών.

Οι ειδικοί επιστήμονες καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν στην εισήγηση για τη στρατηγική που θα υιοθετήσει η Ελλάδα. Υπογραμμίζουν ότι η διαφορετική στρατηγική που επιλέγουν οι χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ανεξάρτητη με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, την τρέχουσα επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και τον διαφορετικό ρυθμό εμβολιασμού. Παραδείγματος χάριν, αναφέρουν, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δίνεται η δυνατότητα στα άτομα κάτω των 30 ετών να επιλέξουν να κάνουν το εμβόλια της Pfizer ή της Moderna, αναμένεται να φθάσει το ποσοστό της ανοσίας αγέλης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Νορβηγία που έχει αναστείλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca κατέγραψε προχθές μόλις ένα θάνατο ασθενούς λόγω COVID-19. Η απουσία ενιαίας στάσης σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες να εκφράζουν φόβο, κάτι που θα πρέπει να σταθμίσουν και τα μέλη της Επιτροπής.

Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca. 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News