Κοινωνία Τετάρτη 7/10/2020, 11:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοχοι Ρουπακιάς και ακόμη 15 για τη δολοφονία Φύσσα

Κόσμος  συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου αναμένεται η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, στις 20 Απριλίου 2015, αναμένεται σήμερα στις 11 το πρωί  η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους .  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά και ακόμη 15 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποφάσισε η Δικαιοσύνη. Με τις σημερινές αποφάσεις ολοκληρώνεται το βαρύ έργο ποινικής αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας με την έκδοση της απόφασης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Για συνέργεια κρίθηκαν ένοχοι 15 από τους 17 κατηγορουμένους: Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης Γεώργιος Δήμου Ελπιδοφόρος Καλαρίτης Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης Γεώργιος Σκάλκος Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε μέλη του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορουμένοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως και οι πέντε, με την ίδια κατηγορία, για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιέων. 

Από τη δίκη απουσιάζουν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Πριν από επτά χρόνια, η δολοφονία του Φύσσα αποτέλεσε τη βασική αφορμή για να ξεδιπλωθεί η παράνομη δράση μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη πρωτοκλασάτα στελέχη της, πρώην βουλευτές της και ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μέσα στο δικαστήριο προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, και βίντεο του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture. Ως τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Φύσσα ανέλυσαν όλο το οπτικοακουστικό υλικό από τη βραδιά της δολοφονίας. 

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής επιχείρησε όλα αυτά τα χρόνια να υποβαθμίσει τον ρόλο του Ρουπακιά στις τάξεις της. Τον αποκάλεσαν «περαστικό». Ωστόσο, σε ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και έγιναν γνωστά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης υπάρχουν βίντεό του με ομιλίες, καθώς και συμμετοχή του σε ορκωμοσία μελών και σε διανομή τροφίμων.

Σε ιδεολογική κατήχηση στην κατασκήνωση της Νέδας, στην οποία συμμετείχε λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία, λέει νεαρό μέλος της οργάνωσης: «Αδέρφια, τα εθνικιστικά ιδεώδη του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχουν σβήσει. Μια φωτιά σιγοκαίει μέσα μας και από στιγμή σε στιγμή θα απελευθερωθεί και θα ανατρέψει την ψεύτικη εποχή».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News