Κοινωνία Κυριακή 4/04/2021, 08:49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Και πώς;

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Και πώς;

Η Ευρώπη βιώνει το Πάσχα των Καθολικών σε σκληρό lockdown. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, εξακολουθούμε να διατηρούμε ελπίδες ότι έως το ορθόδοξο Πάσχα θα έχουν μετατραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα ακτοπλοϊκά ταξίδια αναψυχής. Αυτό εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάσουν νέα επιδείνωση.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ήδη μελετά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να μετατρέπουν οι μετακινήσεις για Πάσχα στο… χωριό ή το νησί. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να τεθεί ως προϋπόθεση, ειδικά για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, το self test πριν από το ταξίδι. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως οι ειδικοί και η κυβέρνηση έχουν λάβει υπόψη την κούραση των μέτρων, για αυτό και αποφάσισε μερική χαλάρωση των μέτρων. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους» είπε. 

Το όπλο των self test

Σε κάθε βήμα «αποσυμπίεσης» ή ανοίγματος καθοριστικός θα είναι στο εξής ο ρόλος των self test. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News