Κοινωνία Παρασκευή 2/04/2021, 23:01
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Εισήγηση Επιτροπής: Να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Εισήγηση Επιτροπής: Να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Πιθανά σενάριο να μην ανοίξει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο σε ολόκληρη την χώρα εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανασταλεί το άνοιγμα του εμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαία και Κοζάνη, καθώς και να μην επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις από αύριο Σάββατο σε αυτές τις περιοχές. 

Ο υφυπουργός Πολτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε προηγουμένως στην ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

«Αν στην παραπάνω εικόνα, προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ισχυρότερη σύσταση και έκκληση σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, για πιστή τήρηση των μέτρων τις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Είναι αναγκαίο είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα», υπογράμμισε. 

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι και στην υπόλοιπη επικράτεια θα πρέπει όλοι οι πολίτες να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες.

«Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από ένα χρόνο μάχης με την πανδημία, για αυτό και από αύριο αποφασίστηκε να επιτραπούν, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, οι μετακινήσεις για άσκηση, μεταξύ των δήμων. Αυτό έγινε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, είπε ότι αυτό θα γίνει με έναν «εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, κάτι το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα», ενώ προσέθεσε ότι «ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να λειτουργούν στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών». 

Επιπλέον τόνισε ότι αμέσως μετά, και αφού δουν τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα εξετάσουν με τη βοήθεια των self test και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, καθώς όπως ανέφερε, «οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας – συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής – έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα». «Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν», επισήμανε. 

 

Οι περιοχές σε βαθύ κόκκινο

 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και oι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Ρόδου και Χάλκης. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσεται επίσης η Λέρος και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι οποίες «βγαίνουν» από το ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων . 

Παράλληλα, σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου.

 

 

 

Σχετικά με διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια των πολιτών, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι μπορούν να γίνουν με τη χρήση του 13032, μέσα σε 3 ώρες, πάντα με ραντεβού – είτε με διαδικασία click away ή και click in shop, να επισκεφθούν δηλαδή κι άλλο δήμο πάντα μέσα στην περιφερειακή ενότητα και πάντα μέσα σε 3 ώρες. «Είναι ξεκάθαρο αυτό και δεν θα πρέπει κανείς να έχει τον οποιονδήποτε ενδοιασμό. Η λογική είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη ασφαλώς», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι το σημαντικότερο είναι, η όποια μετακίνηση γίνεται, να γίνεται πάντα με χρήση των προστατευτικών μέσων και ειδικά με χρήση της μάσκας. Τέλος, διευκρίνισε ότι μιλούν για διαδημοτική μετακίνηση εντός περιφερειακής ενότητας και στις μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική, περιφερειακή ενότητα λογίζεται η περιφερειακή ενότητα Αττικής. «’Αρα στην Αττική επιτρέπεται σε όλη την Αττική η μετακίνηση εντός 3 ωρών, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραμένουμε στη λογική της περιφερειακής ενότητας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News