Κοινωνία Παρασκευή 2/04/2021, 18:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την Τετάρτη ο εφοδιασμός με self test – Σε ποιους θα δοθούν πρώτα

Πώς θα δηλώνονται τα θετικά τεστ

Από την Τετάρτη ο εφοδιασμός με self test – Σε ποιους θα δοθούν πρώτα

«Πρεμιέρα» την Τετάρτη, 7 Απριλίου, θα κάνουν τα πρώτα self tests, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας ολοκληρώνεται εντός της ημέρας, με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των φαρμακείων να ξεκινήσει την Τετάρτη. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες.

Σε πρώτη φάση, τα self test θα διατεθούν σε α) μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών, και β) εκπαιδευτικούς, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 18 έως 64 ετών. Τελευταίοι θα μείνουν οι ηλικιωμένοι, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του συγκεκριμένου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Η επόμενη παράδοση των self tests είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία για τις αρχές της μεθεπόμενης.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα και τέσσερα τον μήνα. Μαζί με κάθε τεστ, θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Διαβάστε ΕΔΩ το φυλλάδιο

Τι θα γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/Τετάρτη) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test (σ.σ. επαγγελματίες του λιανεμπορίου κ.α.) και εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, τα οποία απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία, μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Τι ισχύει για τους ανήλικους

  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (σ.σ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News