Κοινωνία Παρασκευή 2/04/2021, 13:38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεισόδιο με τουρκικές ακταιωρούς ανοιχτά της Λέσβου (video)

Φωτ. intimenews

Για προσπάθειες μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα σήμερα το πρωί βορειοανατολικά της Λέσβου και παρενόχληση των ελληνικών σκαφών από τουρκικές ακταιωρούς, κάνει λόγο το Λιμενικό.

Σύμφωνα με τις αρχές έγιναν συνολικά έξι προσπάθειες από τα ξημερώματα έως τις 7 το πρωί, οι τρεις ανατολικά της Λέσβου, οι δύο βόρεια και μία στα νότια του νησιού. 

Όπως αναφέρει το Λιμενικό οι τουρκικές ακταιωροί που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να εμποδίσουν τις λέμβους, στις οποίες επέβαιναν σχεδόν 300 μετανάστες, αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις τις «συνόδευαν».

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς βοριάδες, ωστόσο, η βελτίωση του καιρού από χθες, ευνόησε την αύξηση των ροών.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά πηγή, ενώ σε τρεις περιπτώσεις θεωρείτο εύκολη η παρέμβαση των τουρκικών σκαφών, «έκαναν τα στραβά μάτια» ή ακόμη παρεμπόδισαν τις κινήσεις των ελληνικών σκαφών που περιπολούσαν.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο σημείο εμφανίστηκε και σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο δεν ενεπλάκη στα περιστατικά.

Εν τέλει, σε πέντε από τα έξι περιστατικά την επιχείρηση περισυλλογής πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές, ενώ η έκτη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News