Κοινωνία Πέμπτη 1/04/2021, 09:44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και το παράδειγμα της Ιταλίας

H πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και το παράδειγμα της Ιταλίας

Τη θέση πως οι υγειονομικοί θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά και αν δεν συμφωνούν με αυτό να τίθενται σε αναστολή εργασίας εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με τα φαινόμενα άρνησης υγειονομικών να εμβολιαστούν και την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοιού σε δομές υγείας. «Τα δικαιώματα του ενός τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου» σχολίασε. 

«Το να δουλεύω σε ένα νοσοκομείο, όπου ο βασικός λόγος είναι να παρέχω υπηρεσίες υγείας σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και με την άμυαλη συμπεριφορά μου να θέτω σε κίνδυνο την υγεία αυτών που προσπαθώ να νοσηλεύσω είναι κάτι που εμένα με προσωπικά με ξεπερνά» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος υγειονομικός δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα να το αναφέρει και να τεθεί σε αναστολή εργασίας από το κράτος και στη θέση του να προσληφθεί ένας μη αρνητής του εμβολίου. «Εάν μετά κολλήσεις, θα σου φταίει το κράτος που δεν υπάρχει κρεβάτι εντατικής» είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν την Τετάρτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κάλεσε τους πολίτες να μην τα εκλάβουν ως άνοιγμα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το πρόβλημα λύθηκε ενώ στην πραγματικότητα έχουμε πορεία ενός μηνός τουλάχιστον προκειμένου να μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο.

Το εμβόλιο στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικό για κανέναν και προς το παρόν δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, στο οποίο να στηρίζεται η υποχρεωτική χορήγησή του. 

Το παράδειγμα της Ιταλίας 

Αξίζει να θυμίσουμε πως πρόσφατα στην Ιταλία σε μία απόφαση- σταθμό ιταλικό δικαστήριο της πόλης Μπελούνο, στην περιφέρεια Βένετο, αποφάσισε ότι τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που αρνούνται να εμβολιαστούν δεν δικαιούνται να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις νοσηλευτές και οκτώ μέλη βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι εργάζονται σε δυο οίκους ευγηρίας της περιοχής του Μπελούνο.

Μετά την άρνησή τους να εμβολιασθούν, τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια από τους εργοδότες τους. Οι έντεκα αρνητές του εμβολίου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής των πολιτών. Η αρμόδια δικαστής ωστόσο αποφάνθηκε ότι δεν υφίστανται βάσιμες αιτίες για άρνηση του εμβολίου, από την στιγμή που «είναι ευρέως γνωστή η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων επί των αρνητικών επιπτώσεων της νόσου, όπως αποδεικνύεται και από την δραστική μείωση των θανάτων στις κατηγορίες πολιτών που μπόρεσαν να εμβολιαστούν».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News