Κοινωνία Δευτέρα 29/03/2021, 21:25
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Δημοσκόπηση Pulse: Εμπιστοσύνη στα εμβόλια, κόπωση από το lockdown

Φωτ: moneyreviews.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Ευρεία εμπιστοσύνη προς τον εμβόλιο αλλά και κόπωση από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, προκύπτει από δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, σημαντική είναι η αποδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην κοινωνία, καθώς οκτώ στους δέκα (82%) πολίτες απάντησαν ότι θα το κάνουν, εν αντιθέσει με το 16% που έδωσε αρνητική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 61% απαντά «σίγουρα ναι» και το 62% ότι θα κάνει το εμβόλιο το «συντομότερο δυνατό».

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown0

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown1

Lockdown

Η πλειοψηφία των πολιτών (35%) ζητάει την άμεση χαλάρωση των μέτρων (σε αντίθεση με το 24% πριν από ένα μήνα), το 34% ζητεί «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» (ήταν 39%) και ακολουθεί με 17% η απάντηση «παράταση για όσο χρειαστεί» (ήταν 29%).

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown2

Διαβάστε: Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 12 μονάδες

Τι να ανοίξει

Το 42% ζητεί το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το 30% τα σχολεία και το 14% τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown3

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Μοιρασμένη είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης (47% θετικά και 47% αρνητικά) όσον αφορά στην αξιολόγηση της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown4

Αναφορικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, το ισοζύγιο είναι αρνητικό, καθώς το 62% δίνει αρνητική απάντηση.

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown5

Μεταλλάξεις

Το 59% δηλώνει ότι τον ανησυχούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ το 15% δίνει αρνητική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ανεβαίνουν χρονικά οι ηλικιακές ομάδες, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία.

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown6

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown7

Που οφείλεται η διασπορά

Το 24% εκτιμά ότι περισσότερο στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλε η «χαλαρή τήρηση των μέτρων και περιορισμών», το 20% οι «διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις», το 18% ο «ανεπαρκής έλεγχος μέτρων και περιορισμών», το 10% οι «νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού» και το 6% οι «μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε (22%) απαντά ότι δεν γνωρίζει.

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown8

Προβάδισμα ΝΔ με 12 μονάδες

Προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο»

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown9

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 11 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4,5% ΜέΡΑ25 με 3%, «άλλο» απαντά το 7%, λευκό/άκυρο/αποχή 5% και ΔΑ/Αναποφάσιστοι είναι στο 10%.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 69%.

Διαβάστε: Δημοσκόπηση Pulse: Εμπιστοσύνη στα εμβόλια, κόπωση από το lockdown

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown10

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 43% των ερωτηθέντων έναντι 27% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%.

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown11

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά το 41% κρίνει ότι ήταν θετικές (33% μάλλον θετικά, 8% σίγουρα θετικά), ενώ το 39% εκτιμά ότι ήταν αρνητικές (25% μάλλον αρνητικά, 14% σίγουρα αρνητικά).

Οι θετικές απαντήσεις για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις προέρχονται κυρίως από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (66%) και της ΝΔ (55%) ενώ οι αρνητικές κυρίως από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (67%) και του ΣΥΡΙΖΑ (47%).

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown12

Στο ερώτημα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου).

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).

dimoskopisi-pulse-empistosyni-sta-emvolia-koposi-apo-to-lockdown13

Με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, συμφωνεί το 33% των ερωτηθέντων, μάλλον συμφωνεί το 15%, μάλλον διαφωνεί το 11% και σίγουρα διαφωνεί το 19%.

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις για σύσταση προανακριτικής δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (55%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (36%) και του ΣΥΡΙΖΑ 30%. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 12% σίγουρα συμφωνεί και 16% μάλλον συμφωνεί με τη σύσταση προανακριτικής.

Money Review