Κοινωνία Κυριακή 28/03/2021, 11:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν θα κάνουν self tests όσοι έχουν εμβολιαστεί

Αρκεί να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

Δεν θα κάνουν self tests όσοι έχουν εμβολιαστεί

Τη δυνατότητα εξαίρεσης από τη διενέργεια self tests θα έχουν οι εμβολιασθέντες πολίτες, όπως δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κι αυτό, διότι έχουν λιγότερο από 1% πιθανότητα να κολλήσουν κορωνοϊό, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχει παρέλθει το απαιτούμενο διάστημα των 15 ημερών. «Άρα κατ’ ουσία αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν τα τεστ» επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέλος, τόνισε ότι τα ΑΜΚΑ των πλήρως (σ.σ. δύο δόσεις) εμβολιασμένων θα πρέπει να αφαιρεθούν από την πλατφόρμα για τα self tests.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα self tests θα ξεκινήσουν να διατίθενται από τις αρχές Απριλίου, σε μια προσπάθεια επέκτασης του testing, με στόχο την ομαλότερη επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας στην κανονικότητα. 

Τις επόμενες ημέρες δε, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο διάθεσης, διενέργειας και δήλωσης των self tests, καθώς προς το παρόν πολλές λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες.

Σύμφωνα πάντως με την προχθεσινή ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών. Εξετάζεται μάλιστα, το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες διανομής να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα με rapid test (σ.σ. δωρεάν σε δημόσια δομή).

Παρότι η διενέργεια του self test δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε την υποχρεωτική φύση του σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες σχετίζονται με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και τα δικαστήρια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News