Κοινωνία Τετάρτη 18/11/2020, 18:38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών

Β. Κικίλιας: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορωνοϊού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στον απόηχο των θετικών ανακοινώσεων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από την Pfizer και τη Moderna.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους καθώς θεωρείται δημόσιο αγαθό. Όπως διευκρίνισε τα εμβόλια θα παραδοθούν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενώ αντίστοιχα θα έχουν την ίδια τιμή για όλα τα κράτη – μέλη.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Για την αποθήκευση και διανομή είπε πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.

Συνολικά, χρειάζονται 10 λεπτά για κάθε άνθρωπο να εμβολιαστεί, είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά ή από τηλεφωνικά κέντρα.

Για οίκους ευγηρίας είπε θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Η Ευρώπη έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer-BioΝΤech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου υπερβαίνει το 90%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News