Κοινωνία Δευτέρα 22/03/2021, 19:38
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Αύριο το «ορόσημο» του ενός εκατ. εμβολιασμένων με την 1η δόση

INTIME

Το «ορόσημο» του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την πρώτη δόση αναμένεται να υπερβούμε αύριο Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρας μας.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σήμερα, έως αργά το μεσημέρι είχαν διεξαχθεί 29.000 εμβολιασμοί, με το σύνολο των εμβολιασμών να φτάνει το 1.464.000. Ειδικότερα, 993.000 άνθρωποι έχουν κάνει μια δόση, με την εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 9,74%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου), και ήδη υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ραντεβού, ενώ σήμερα άρχισε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου.

Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Την προσεχή Παρασκευή (26/3) ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 65- 69 ετών.

Όσον αφορά στις παραδόσεις, αποκάλυψε ότι αναμένουμε 1.100.000 δόσεις από την Pfizer, 450.000 δόσεις από την AstraZeneca, 100.000 δόσεις από την Moderna, ενώ από την Johnson & Johnson έγινε γνωστό ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για 1,3 εκ. δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα και την 1η Απριλίου ανοίγουν και τα άλλα δύο μέγα-εμβολιαστικά κέντρα, στο Ελληνικό και στο κλειστό Περιστερίου.

«Ο εμβολιασμός για να βγούμε από αυτή την λαίλαπα είναι η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό», τόνισε ο η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών.

«Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς», ανέφερε η ίδια.

Αναφέρθηκε στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και ειδικότερα στη στάση της χώρα μας και των πολιτών.

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα», είπε, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα», είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σημείωσε, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News