Κοινωνία Σάββατο 20/03/2021, 21:36
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ηλίας Μόσιαλος: Η επάνοδος της λογικής είναι ένα θετικό μέτρο

Ηλίας Μόσιαλος: Η επάνοδος της λογικής είναι ένα θετικό μέτρο

«Η χώρα δεν αντέχει να πάει σε συνεχές ακορντεόν», τόνισε με έμφαση ο καθηγητής για την Πολιτική της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει τις «βαλβίδες εκτόνωσης», υπογράμμισε ότι «υπάρχει δόση ορθολογισμού στα νέα μέτρα», θεωρώντας σωστή την επέκταση του χρόνου όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας. «Η επάνοδος της λογικής είναι ένα θετικό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

«Από τη στιγμή που ανοίγουν τα κομμωτήρια, γιατί δεν πάμε και λίγο παραπέρα» για να προσθέσει μια σειρά από προτάσεις: «Να ανοίξει το click away σε τοπικό επίπεδο – σε επίπεδο δήμου», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να συνοδευτεί από ευλαβική καταμέτρηση του πώς πάει η πανδημία.

«Καλώς πάμε την επόμενη εβδομάδα με διστακτικότητα ώστε να δούμε αν μπορούμε σε 2 εβδομάδες αν μπορεί να γίνει επέκταση», επισήμανε, ενώ ερωτηθείς για το πότε «βλέπει» να ανοίγουν σχολεία και εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης και κατόπιν «η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει τι ρίσκο μπορεί να πάρει».

Κληθείς να σχολιάσει τα «Self test» που θα δίδονται δωρεάν στους πολίτες, είπε ότι «είναι κάτι που ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες, καλώς ελήφθη αυτό το μέτρο», σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξέρουμε αν έχουν εγκριθεί από αξιόπιστους οργανισμούς». Πρόσθεσε ότι αυτά «δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς» ή «όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο».

Χαρακτήρισε, βεβαίως, «χρήσιμο εργαλείο» και «γενναίο μέτρο», τα self tests, συμπληρώνοντας ότι πρέπει « να ξέρουμε τα όρια αυτού του μέτρου, δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα με αυτό το μέτρο».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χρειαζόμαστε ενιαία διοίκηση στο σύστημα υγείας- δημόσιων, ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων».

Ερωτηθείς τέλος για το τι βλέπει να γίνεται το Πάσχα, είπε ότι «θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας», σημειώνοντας ότι «αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και έχουμε μεγάλη πρόσβαση σε εμβόλια τους επόμενους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί όσοι ενδέχεται να κινδυνεύσουν αν νοσήσουν και να χρειαστούν αναπνευστήρες», άρα όπως τόνισε «μειώνεται η πιθανότητα διασποράς».

Κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το προσεχές καλοκαίρι «δεν θα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, θα είναι ένα καλύτερο καλοκαίρι, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη χαλαρότητα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News