Κοινωνία Παρασκευή 19/03/2021, 16:33
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ

«Πράσινο φως» για να ανοίξουν κομμωτήρια, παιδικές χαρές – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

«Πράσινο φως» για να ανοίξουν κομμωτήρια, παιδικές χαρές – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Κινήσεις «αποσυμπίεσης», ώστε να γίνει πιο εύκολα δυνατή η τήρηση των μέτρων, εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της. 

Όπως όλα δείχνουν η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα μετατεθεί κατά δύο ώρες στις 21:00 από 19:00. Παράλληλα δίνεται το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν από την Δευτέρα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, αλλά και οι παιδικές χώρες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εισήγηση να ανοίξουν και οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως επίσης να επιτραπεί το ψάρεμα. 

Όσον αφορά στον κωδικό 6 για σωματική άσκηση, πιθανότατα θα συνεχίσει να ισχύει για μετακινήσεις μόνο τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είχε κάνει λόγο για προσαρμογές προκειμένου να διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως να μην λειτούργησαν. Είχε επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου επιτρεπόμενης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Σημείωσε πάντως ότι «με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα», αλλά για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. 

Όπως είπε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και αλλάζει ο καιρός. «Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, δεδομένου ότι φτιάχνει ο καιρός, και είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια».

 

Πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία 

Τα επόμενα βήματα είναι το άνοιγμα – εκτός απροόπτου – του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ενώ για τον Απρίλιο παραπέμπονται τα σχολεία και η εστίαση. Ο γ.γ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης πάντως με χθεσινή του συνέντευξη στο MR ήταν σαφής: τα κλεισίματα είναι πίσω μας και τα ανοίγματα μπροστά μας, σημειώνοντας πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία αλλά την οικονομία ανοιχτή, προσδιορίζοντας το μηνιαίο κόστος στα 1,4 δις ευρώ από  κλειστό λιανεμπόριο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News