Κοινωνία Πέμπτη 18/03/2021, 10:51
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Προ των πυλών η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Προ των πυλών η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Στη δυσκολότερη καμπή από την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δημιουργεί το άλμα στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων εισαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 630, αριθμός που συνιστά αρνητικό ρεκόρ, ενώ ενδεικτικοί της κατάστασης ήταν οι αριθμοί που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου. Όπως είπε, τις τελευταίες 17 μέρες έχουν γίνει 7.500 διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 3.700, δηλαδή οι μισές ακριβώς είναι στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 200 συνάνθρωποί μας κάθε μέρα διακομίζονται με ασθενοφόρα με Covid-19 σε νοσοκομεία της Αττικής, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες διακομιδές για non Covid ασθενείς φτάνουν περίπου τις 500-600. «Τα νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αν τα συνδυάσουμε και με τον αριθμό των εισαγωγών που γίνονται στα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής και τα οποία κυμαίνονται σε ένα μέσο όρο περίπου 140 εισαγωγές την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι μία δύσκολη εξίσωση και τόσο το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, όσο και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες» ανέφερε.

Υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται το ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική περνάει στην επόμενη φάση και κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν, προειδοποιώντας πως αν δεν ανταποκριθούν τουλάχιστον 200 στο κάλεσμα του υπουργείου θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως όλη η Ελλάδα καθίσταται και πάλι μια υγειονομική περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα που περιλαμβάνει νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ανακοίνωσε επιπλέον ότι ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, συγκεκριμένα 450 non Covid και 100 κλίνες Covid, και ότι παραχωρούνται στο ΕΣΥ άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα,.

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid και ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, όπως είπε ο κ.Κικίλιας, το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News