Κοινωνία Πέμπτη 18/03/2021, 08:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις

Θ. Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις

Υπέρ του ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας πάντως ότι «σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε πως «η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα» των μέτρων, καθώς – όπως είπε – όταν αυστηροποιείται συνεχώς το πλαίσιο και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το τρίωρο SMS δεν έχει κανένα νόημα αν υπάρχει ραντεβού. «Αν λειτουργήσει μόνο το 3ωρο θα βρεθούμε Σάββατο το πρωί να στέλνουμε όλοι 3ωρο SMS και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι θα γεμίσουν από νόμιμους Έλληνες που θα ψωνίζουν. Δεν αποφεύγεις πάλι το συνωστισμό» εκτίμησε.  

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική κατάσταση απάντησε πως δεν γνωρίζει αν είμαστε στην κορύφωση, καθώς αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. «Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμα και στην Αττική. Βλέπουμε δηλαδή ότι εν μέσω ενός θεωρητικά πολύ σκληρού lockdown, αντί να έχουμε αποκλιμάκωση έχουμε μάλλον κλιμάκωση και προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αυτό σημαίνει αύξηση του ιικού φορτίου, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 με 12 μέρες δεν υπάρχει μαθηματική ακρίβεια σε αυτά. Για την αύξηση των κρουσμάτων παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας. «Πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου, του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου» ανέφερε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε πάντως πως «σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα». «Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την ‘ελαφρή’ συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» σημείωσε. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News