Κοινωνία Σάββατο 6/03/2021, 08:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε περιμένουμε ύφεση της πανδημίας

AP Photo

Ελεγχόμενη είναι η πίεση στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, διευθυντή Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο κ. Καπραβέλος τάχθηκε υπέρ του προσεχτικού ανοίγματος όλων των δραστηριοτήτων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε ύφεση της πανδημίας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος σχολίασε πως το λεγόμενο «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα δεν βοηθάει. «Το ‘άνοιγε κλείσε’ μας οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες εκρήξεις» προειδοποίησε. «Ο Μάρτης θα είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου, θα αρχίσει η ύφεση μετά το Μάρτη – Απρίλη, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα να στοχεύσουμε τη νόσο με ενίσχυση του ΕΣΥ για την εκρίζωση του ιού» πρόσθεσε. 

Έκρουσε πάντως και τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις, οι οποίες όπως είπε, είναι ο «φόβος και τρόμος» της επιστημονικής κοινότητας. Μέχρι στιγμής, εξήγησε, τα εμβόλια κυνηγάνε τον ιό, και τον έχουν καταφέρει, όμως οι μεταλλάξεις συνεχίζονται, και ο φόβος είναι μήπως η μετάλλαξη κερδίσει το εμβόλιο, γιατί τότε θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

«Η επιστήμη θα προσαρμοστεί αλλά θα πάρει χρόνο, καλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Ένας από τους λόγους που ο κορωνοϊός είναι ψηλά είναι οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, αλλά δεν καταφέραμε και να ελέγξουμε την κινητικότητα και τους συνωστισμούς, είτε αυτό λέγεται παρέα, είτε ΜΜΜ».

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος «δεν είχαμε πίεση χθες στην εφημερία μου δεν έχει σχέση το τρίτο κύμα με το δεύτερο που βιώσαμε. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε γρήγορα για να μπούμε στην τελευταία φάση ύφεσης της νόσου όπου πρέπει να αλλάξει η στρατηγική μας να σταματήσουμε να περιορίζουμε τα ανθρώπινη δραστηριότητα να μείνουν όλα ανοιχτά, και να δώσουμε βάση στο υγειονομικό σύστημα να εκριζώσει τον ιό… Δε θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν». 

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News