Κοινωνία Παρασκευή 5/03/2021, 11:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SMS μετακίνησης: Πού υπάρχει ευελιξία και πού όχι – Τι θα γίνει με το 13032

φωτ. InTime News

Διευκρινίσεις για τους νέους περιορισμούς που έχουν τεθεί στα SMS για τις μετακινήσεις έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Επανέλαβε ότι δεν θα επιτραπεί μετακίνηση με το αυτοκίνητο με τον κωδικό 6, ενώ όσον αφορά στον περιορισμό των 2 χλμ για τον κωδικό 2 εξήγησε πού μπορεί να υπάρξει ευελιξία. Σε ό,τι αφορά το 13032 για τα ψώνια, όταν θα ανοίξει το λιανεμπόριο, εξήγησε πως θα στέλνουμε κενό μήνυμα και όχι κάποιον κωδικό. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) αναγνώρισε ότι όντως υπάρχουν χωριά και κάποιες περιοχές, όπου δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ σε τόσο κοντινή απόσταση. Όπως είπε σε αυτές τις περιπτώσεις ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για φαρμακείο (κωδικός 1) μπορεί κανείς να μετακινηθεί και εκτός περιοχής. 

Στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες»  επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών. Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.

«Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε. Όπως εξήγησε «η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου». 

Για οικογένειες με παιδιά χωρίς κοντινό πάρκο και χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6 για να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αποσαφήνισε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. «Πρέπει να γίνεται χρήση με πεζό τρόπο ή με ποδήλατο η συγκεκριμένη μετακίνηση».  διευκρίνισε. 

Πηγή: Skai.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News