Κοινωνία Πέμπτη 4/03/2021, 20:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα ισχυρή δόνηση 5,9 στην Ελασσόνα

Νέα ισχυρή δόνηση 5,9 στην Ελασσόνα

Σε επιφυλακή έχει θέσει τους σεισμολόγους αλλά και τις αρχές της χώρας ο νέος ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε απόψει το βράδυ στην Ελασσόνα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ χθες, Τετάρτη. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Πέρα από τη Θεσσαλία, ο νέος σεισμός – ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια – έγινε αισθητός στην Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, την Πάτρα, αλλά και στην Αττική, σύμφωνα με μαρτυρίες.

 

Νέο σεισμό και όχι μετασεισμό τον χαρακτήρισε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε «έκπληξη» τον σεισμό, τονίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα, λίγο βορειότερα από το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού.

Ο κ.Λέκκας ανέφερε ότι πρόκειται για νέο σεισμό και όχι μετασεισμό και ότι προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

 

Δηλώσεις και από τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου

 

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Νέα ισχυρή δόνηση 5,9 στην Ελασσόνα-1

 

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας

 

Εν τω μεταξύ, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας. Κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε χθες στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

Σήμερα κλιμάκιο 42 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Με εντολή του γενικού γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, αύριο το κλιμάκιο θα ενισχυθεί με 50 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Σημειώνεται ότι ο νέος σεισμός προκάλεσε αναστάτωση στη Λάρισσα, ενώ τα σχολείο στα Τρίκαλα θα παραμείνουν και αύριο κλειστά. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News