Κοινωνία Πέμπτη 4/03/2021, 16:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Focus Bari: 4 στις 5 γυναίκες έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τους

φωτ. Unsplash

Τέσσερις στις πέντε γυναίκες 25-64 χρόνων στην Αττική (82%) ομολογούν ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση και βία πάσης φύσεως τουλάχιστον μια φορά στον επαγγελματικό τους χώρο, όπως προκύπτει από έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησαν μέσα από τα social networks τους η Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari και ο Στέφανος Ξενάκης, συγγραφέας. Στην έρευνα συμμετείχαν 906 άνθρωποι. 

Μια αντίστοιχη αναλογία γυναικών (84%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τουλάχιστον έναν άνθρωπο στον περίγυρό τους που έχει δεχθεί τουλάχιστον μια τέτοια συμπεριφορά στην ζωή του και σε παρόμοιο ποσοστό (85%) οι άνδρες δίνουν την ίδια απάντηση για το φαινόμενο στον περίγυρό τους.

focus-bari-4-stis-5-gynaikes-echoyn-dechthei-sexoyaliki-parenochlisi-sti-doyleia-toys0

Τα πιο συχνά φαινόμενα που έχουν δεχθεί η μία στις δύο γυναίκες είναι η λεκτική βία (φωνές, βρισιές, κλπ.), η συναισθηματική βία (εκφοβισμός, σαμποτάρισμα, κλπ.), αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση (υπαινιγμοί, υπονοούμενα, αγγίγματα, κλπ.).

focus-bari-4-stis-5-gynaikes-echoyn-dechthei-sexoyaliki-parenochlisi-sti-doyleia-toys1

Επτά στις δέκα γυναίκες (73%) θεωρούν ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό, ενώ η αναλογία ανεβαίνει στο 84% όσον αφορά στην συναισθηματική βία, που επίσης θεωρείται ένα φαινόμενο υπαρκτό, εκτεταμένο και πολύ σοβαρό.

Τη μεγάλη έκταση των φαινομένων αυτών δηλώνουν επίσης και οι άντρες, σε αναλογία 53% για την σεξουαλική παρενόχληση και 67% για την βία πάσης φύσεως.

Σχετικά με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, όπως είναι φυσικό λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας, τα φαινόμενα αυτά αποδίδονται περισσότερο στον καλλιτεχνικό, αθλητικό και χώρο της επικοινωνίας/ΜΜΕ, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις.

Όμως, μια μεγάλη αναλογία κοινού (51% για την σεξουαλική παρενόχληση και 59% για την βία πάσης φύσεως) θεωρεί ότι τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους/κλάδους.

Τέλος, εννιά στις δέκα γυναίκες (89%) θεωρούν ότι είναι πολύ καλό που τα φαινόμενα αυτά «έρχονται στο φως» έστω και τώρα, ενώ οι δύο στις τρεις (67%) πιστεύουν πως όλες αυτές οι κινήσεις που γίνονται θα βοηθήσουν στο να περιοριστούν από εδώ και στο εξής αυτά τα φαινόμενα και συμπεριφορές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS